Kousek Itálie na talíři: Výroba domácího pesta aneb konec špagetám s kečupem

Těstoviny všeobecně patří mezi oblíbené jídlo všech studentů a těch, jejichž kuchařský um poněkud pokulhává. Špagety s kečupem a eidamem ochutnal snad každý student, který na konci měsíce nevyšel s kapesným a snažil se na poslední chvíli ušetřit. Vagabonds však pro vás našel řešení, jak si levně a téměř bez práce vyrobit domácí pesta, díky kterým vaše kuchařské schopnosti posunete na další úroveň.Itálie na talíři - pesta

Pesto alla genovese, zelená omáčka, jejíž hlavní surovinou je bezpochyby bazalka, pochází z oblasti Ligurie, která se nachází na severu Itálie. Název pesto je odvozeno ze slova pestare, které se do češtiny překládá jako mlátit nebo tlouct. Italové připravují tyto omáčky tradičním způsobem a to tak, že suroviny drtí paličkou v mramorovém moždíři. Základními ingrediencemi jsou lístky bazalky, dále česnek, parmezán, sůl, pepř a piniové oříšky. Jiným, ale zato velmi oblíbeným druhem, je pesto alla siciliana, do něhož se přidávají na slunci sušená rajčata.

Využití pesta je v italské kuchyni široké. Italové ho podávají s čerstvými špagetami i jinými druhy těstovin. Přidat jej můžete také do salátů, sendvičů, na sýry nebo maso. Výhodou pesta je, že skvěle dochutí téměř každé jídlo.

Klasika nikdy nezklame – domácí bazalkové pesto

I když pesto, které je základem téměř každého italského jídla, koupíte jakémkoliv obchodě s potravinami, pokud doma pěstujete bazalku, není nic jednoduššího, než si jej vyrobit sám. Bazalka se používá jako univerzální koření. Čerstvé lístky této bylinky jsou navíc velmi aromatické a dodají jídlu ten správný šmrnc.

Suroviny:

  • 2 hrnky lístků bazalky
  • ½ hrnku parmezánu
  • ½ hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku kešu oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • pepř a sůl

V mixéru nejprve rozmixujeme bazalku společně s parmezánem, kešu oříšky a česnekem. Poté přidáme olivový olej a podle potřeby pepř a sůl a mixujeme do té doby, než se olej s hmotou spojí. Hotové pesto servírujeme se špagetami nebo vašimi oblíbenými těstovinami.

Pokud budete chtít zachovat tradiční přípravu po italsku, suroviny drťte v moždíři. 🙂

Avokádové pesto

Avokádo patří bez pochyb mezi naše oblíbené suroviny, proto když jsme objevili tento recept, hned jsme jej museli vyzkoušet a s vámi se o něj rádi podělíme. Nejen, že toto ovoce skvěle chutná, ale je také plné vitamínů, minerálů a živin.Avokádové pesto

Suroviny:

  • 2 zralá avokáda
  • ½ hrnku lístků bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 75 ml olivového oleje
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • sůl a pepř

Do mixéru (můžeme použít i tyčový, ale stolní je lepší) dáme avokádo, bazalku, česnek a citrónovou šťávu a vše rozmixujeme a dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Nakonec přidáme olivový olej a mixujeme do té doby, než se hmota spojí. Špagety s avokádovým pestem dozdobíme parmezánem a můžeme přidat ještě cherry rajčátka a kukuřici.

Rajčatové pesto

V případě, že máte rádi vaše těstoviny s červenou omáčkou, rajčatové pesto bude pro vás tím pravým. Sušená rajčata snadno seženete, ale pokud máte doma sušičku na ovoce a zeleninu, můžete si je klidně i usušit.

  • Plechovka sušených rajčat v olivovém oleji/domácí sušená rajčata nakládaná v olivovém oleji
  • 30 g lístků bazalky
  • 20 g lístků petržele
  • 70 g parmezánu
  • 3 stroužky česneku
  • pepř a sůl

Do mixéru vložím rajčata i s olivovým olejem a rozmixujeme. Poté přidáme bylinky, sýr a česnek a dále mixujeme. Rajčatové pesto je chutné nejen ke špagetám či těstovinám, ale i do sendvičů.

Špenátové pesto

Pesto lze vyrobit i ze špenátu, který je bohatý na živiny. Špenát má současně díky luteinu antioxidační účinky a díky vysokému obsahu draslíků je jeho konzumace vhodná i pro ty, co mají vysoký tlak.

Suroviny:

  • 2 hrnky čerstvého listového špenátu
  • ¼ hrnku lístků bazalky
  • ¼ hrnku petrželky
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • ½ hrnku parmezánu
  • ¼ hrnku oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • pepř a sůl

Postup výroby špenátového pesta je podobný jako u předešlých dvou pest. Nejprve rozmixujeme bylinky s ořechy, parmezánem a česnek a poté přidáme olivový olej a mixujeme. Pesto dochutíme solí a pepřem. Pokud by se vám zdálo, že je husté, přidejte více oleje.

TIP! V případě, že se rozhodnete uchovat pesto v lednici, tak jej přendejte do sklenic s víčkem. V lednici vám vydrží po dobu 2 týdnů. Použití pest je opravdu široké a hodí se nejen k těstovinám, ale i k salátům, sendvičům či na maso.

Sdílet:
Facebooktwitter

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*