Poznali jsme pravou mexickou kuchyni – levně, ale chutně

Ne náhodou byla mexická kuchyně zapsána v roce 2010 mezi nehmotné památky UNESCO. Díky tradičním receptům předávaným z generace na generaci, chuťovým kontrastům a pestrým variacím potravin si vás velmi rychle získá. Oblíbenou aktivitou všech cestovatelů je nejen poznávání místních památek, tradic a kultury, ale také tradičního jídla. A pozor, i pravé gurmány nezklamou vynikající mexické speciality za nízké ceny. Vagabonds během svého šestitýdenního pobytu v Mexiku ochutnával typická jídla a také asistoval při jejich přípravě.

Prožijte pravý gurmánský zážitek téměř zadarmo

Výhodou mexické kuchyně je, že se můžete najíst dobře doslova na každém rohu, a navíc téměř zadarmo. Většina pokrmů je připravována z místních potravin a díky tomu jsou i levné. Quesadilla či tacos si můžete objednat za pár pesos a sníst je na ulici “na stojáka.” Aby váš degustační zážitek byl co nejvíce autentický, doporučujeme vyhledávat tradiční mexické stravovny a restaurace. Proto nebuďte zaskočení, když vás Mexičani pozvou domů, nebo když budete jíst v místnosti, která vám spíše připomíná garáž. I když ne vždy jsou prostory krásné jako v nějaké lepší restauraci, věřte, že jídlo a pohostinnost Mexičanů vás nezklamou.

Tacos, pozole, ale také kuřecí s chilli a čokoládou zvané mole

Tacos
Tacos si v Mexiku oblíbí každý.

Během šesti týdnů jsme zkusili spoustu různých jídel. Od tacos, enchilldas, quesadillas, přes alambres (restovaná směs masa se zeleninou a sýrem Oaxaca), tortas (mexické sendviče), tostadas (smažené tortilly podávané na různé způsoby), tamales (základem je kukuřičné těsto podávané s kuřecím či hovězím masem zabalené do kukuřičného klasu) po mole, pozole (tradiční silný vývar podávaný s vařenou kukuřicí Hominy, masem, ředkvičkami, ledovým salátem, tortillovými čipsy, smetanou a dalšími surovinami) či polévku sopa azteca. Ne všechny místní speciality nás nadchli a chutnali nám. Ve velké většině bylo pro nás ochutnávání mexické kuchyně velkým gurmánským zážitkem až do té doby, co jsme zkusili mole poblano.

Mole je typická a současně velmi specifická omáčka, jejíž proces přípravy je dlouhý a dle Mexičanů poněkud komplikovaný. Tato omáčka se skládá z různých druhů koření a surovin jako například z rajčat, česneku, anýzu, sezamových semínek, kmínu a chilli. Omáčka se mnohdy připravuje až z 50 druhů surovin. Nejdůležitější ingrediencí je však čokoláda. Omáčky mole existují tři druhy: mole poblano, mole rojo a mole verde. Základ u mole poblano a mole rojo je stejný. Tyto druhy mole se od sebe liší především množstvím čokolády v omáčce. Mexičané tuto omáčku podávají s kuřecím masem, které je zabaleno v tortille. Pro Mexičany znamená mole něco jako pro Čechy svíčková. Tento národní pokrm je často servírován na svatbách, rodinných oslavách či velkých akcích. Nás bohužel tato specialita neoslovila.

Maso, tortilly a rýže. Ještě chybí smažené fazole frijoles a základ tradičních mexických jídel by byl kompletní.
Maso, tortilly a rýže. Ještě chybí pečené fazole frijoles a základ tradičních mexických jídel by byl kompletní.

Mexičané milují omáčky, salsy a různá dochucovadla

Frijoles, neboli smažené fazole bývají oblíbenou součástí mnoha mexických pokrmů. Osobně nám frijoles velmi chutnalo, i když nadměrná konzumace fazolí může mít i vedlejší účinky. 🙂

Součástí mexické kuchyně jsou bezpochyby i omáčky podávané jak za tepla, tak i za studena. Rajčatovou salsu nebo quacamole umí připravit každá hospodyňka. Mexičané si potrpí na čerstvost, proto připravují jen přiměřené množství omáček, které jedí maximálně dva dny. Poté připraví raději nové a čerstvé. Je pravda, že Mexičané neplýtvají jídlem a nevyhazují zbytky. Snaží se vařit ekonomicky, i když z našeho pohledu bylo vždy jídla strašně moc. Na druhou stranu domorodci rádi jedí a v žádném případě se neupejpají, proto nemusí mít strach, že to, co se navaří by se nesnědlo.

Významnou ingrediencí omáček zelené barvy je tomatillo (neboli mochyně, někdy nazývaná také jako zelené rajče). To je součástí i quacamole a salsy verde (v překladu zelené omáčky). Salsa verde se hodí jak k masu, tak k zelenině, na tacos, ale i k nachos. My jsme si salsu verde oblíbili v pokrmu zvaném chilaquiles, kterému jsme ve srandě říkali chilli-killers.:-) Jedná se o tortilly, které jsou nakrájené na trojúhelníčky, smažené v oleji a podávané v salse verde a polité trochou smetany. My jsme poprvé chilaquiles ochutnali při jedné snídani a musíme říci, že i když je tento pokrm vynikající, tak vzhledem k tomu, že je i docela pálivý, tak jsme hned napoprvé chytli “běhavku” už hned takhle po ránu.

Chilaquiles
Chilaquiles patří mezi oblíbený pokrm Mexičanů, který nejen snídají, ale v kombinaci s masem a avokádem také jedí k obědu či večeři.

Kukuřičné tortilly jsou součástí každého jídla

Hlavní přílohou většiny mexických jídel jsou tortilly, které jsou vyráběné z kukuřičné mouky. Tortilly Mexičani jedí téměř ke každému jídlu. Vždy si do ní nandají nejrůznější suroviny, které pokapou limetou, přidají salsu, quacamole nebo chilli, nakonec  zabalí a šup do pusy. Tortilly koupíte kdekoliv na ulici. Občas si musíte vystát řadu, protože mnoho Mexičanů si kupuje kila čerstvě vyrobených placek na týden dopředu.

Příprava tortill
Kukuřičné placky zvané tortilly budete v Mexiku jíst téměř ke každému jídlu.

Vagabonds jednu výrobnu tortill navštívil a měl i možnost si jejich výrobu vyzkoušet. Po zpracování kukuřice se těsto rozdělí na malé bochánky, které se dávají do malého lisu, který vytvoří tenkou placku. Trochu to může připomínat těsto na pizzu, ale je mnohem křehčí a rádo se trhá, proto výroba placek není tak jednoduchá, jak se někomu může zdát. Placka se z lisu dává na rozpálenou plotnu a chvíli se peče po obou stranách. Z Vagabonds by se výrobou kukuřičných placek živit nemohl, protože se mu placky trhaly a nechtěly držet pohromadě.

Pikantní, ne pálivé, tvrdí Mexičani

Chilli papričky patří mezi základní potraviny mexické kuchyně. Bez nich by jídlo podle Mexičanů nebylo ono. Pestrá škála odrůd těchto pálivých plodů se hodí k různým pokrmům. Mexičani milují kombinaci sladkého a pikantního, proto pro ně není nic neobvyklého, když jí mango či papáju s chilli. Lahvičky chilli Miguelito koupíte v jakémkoliv krámě. Pro otrlejší doporučujeme ochutnat i pivo s chilli (la cerveza escarcha), které se servíruje do sklenic s hrdlem obaleným v chilli a ozdobeným měsíčkem limety. I když toto chilli má dle Mexičanů jemnou chuť, začne vás po chvíli pálit celá pusa.

Dulces
Španělsky se sladkosti řeknou dulces a v Mexiku mohou být tyto dobroty i sladko-pálivé.

Populární mezi chilli papričkami jsou bezesporu jalapeňos a habanero, které jsou obzvláště pikantní. Především těm, kteří mají citlivějšími chuťové buňky, se můžou zdát až ohnivě ostré. Hranice pálivosti jsou v Mexiku nastaveny trochu jinde.
Proto je lepší nejdříve vždy zkusit, jak moc pálivý daný pokrm či salsa je a poté si naložit porci, abyste nedopadli tak, že si s nadšením nandáte plný talíř a po pár soustech zrudnete a budete rozpálení jako tasmánský čert. Na druhou stranu, vše se má zkusit, proto při poznávání Mexika testujte a ochutnávejte. Někdy přece není na škodu pořádně vypálit červa.

Na ulici mít hlad určitě nebudete

Tacos al Pastor
Stánky prodávající Tacos al Pastor v Mexiku dlouho hledat nemusíte. Jsou doslova na každém rohu.

O tom, že Mexiko je země extrémů se přesvědčíte hned v první minutě, co vystrčíte nohu z paluby letadla. Na ulici běžně potkáte jak krásné a vyšperkované manželky mexickým zbohatlíků, tak i žebrající děti a rodiny žijící ode dne ke dni. Chudoba je v Mexiku veliká, proto lidé běžně na ulici nabízí různé pokrmy za pár pesos. V Mexico City se těmto stánkům pro jistotu vyhýbejte, protože ulice tohoto velkoměsta jsou zaprášené a špinavé, a proto je bezpečnější vyhledat nějakou restauraci. V ostatních městech tolik opatrní být nemusíte. Díky pestré nabídce místních specialit se na ulici nasnídáte, poobědváte, na svačinu se osvěžíte čerstvým ovocem a vydatnou večeři zapijete panákem tequily. Ale pozor, nečekejte, že by vám v baru k panáku tequily přinesli také sůl a citrón. Tento způsob pití tequily vymysleli Američané. Mexičani si vychutnávají tequilu po douškách v koňakových skleničkách a někteří si do ní vykapou měsíček limety.

Prvotřídní čerstvost a kvalitu najdete na tržištích

Kromě chilli a kukuřice patří mezi základní potraviny mexické kuchyně také fazole, avokádo, rajčata a maso. Všechny tyto potraviny jsou k dostání v nejvyšší kvalitě a čerstvosti na místních trzích (mercado), které jsou pořádány ve vymezené dny v týdnu a navíc jsou tyto potraviny o mnoho levnější než v běžných supermarketech. Musíte však smlouvat, protože ceny jsou v Mexiku nadsazené. Díky smlouvání můžete ceny srazit až na polovinu. Tato tržiště si vás získají příjemnou atmosférou a silnou vůní všech chutí. Svou barevností si alespoň na moment budete připadat jako v mexické telenovele. Když budete mít během cestování čas, určitě vám doporučujeme jít si nakoupit suroviny na trh a poté si uvařit nějakou specialitu. Pokud nejste zdatnými kuchaři, začněte s quesadillas, které zvládne opravdu každý.Jídlo, VagabondsTIP! Jak připravit quesadillas? Na polovinu tortilly dáte sýr např. Oaxaca queso a tortillu překlopíte v půl. Na rozpálené pánvi na sucho opékáte z každé strany, dokud se sýr neroztopí. Servírujete se salsou, zakysanou smetanou nebo guacamole.

Navštívili jste také Mexiko a zkusili nějakou specialitu, o které jsme se nezmínili? Napište nám své poznatky během poznávání mexické kuchyně a my článek rádi rozšíříme i o vaše tipy.

 

Sdílet:
Facebooktwitter

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*